Product Overview
Samenvatting
Redactie: Renée van Riessen
Augustinus trekt momenteel de aandacht. Dat is opmerkelijk voor een denker uit de vierde eeuw na Christus. Wie zijn boeken leest, ontmoet niet alleen een filosofisch geschoold theoloog, maar voor alles een mens, die intens naar waarheid en inzicht op zoek is. Hij stelt vragen aan de orde die ons raken: wat is verlangen? Wat is waarheid? Wat betekent het, geschapen te zijn?
Ook hedendaagse filosofen grijpen graag op Augustinus terug. In dit boek gaan de auteurs na hoe Augustinus in onze tijd gelezen is door vijf hedendaagse filosofen: Martin Heidegger, Hannah Arendt, Karl Jaspers, Jacques Derrida, en Jean-François Lyotard. Dat levert vijf verschillende portretten op, modern en postmodern gekleurd.
Moderne filosofen, zoals Jaspers, Arendt en Heidegger, laten de kaders van het portret bepalen door klassieke filosofische vragen. Postmoderne filosofen betrekken ook de biografie, de emoties en de twijfels van Augustinus in hun interpretatie.
Deze reeks filosofische portretten geeft een veelkleurig zicht op Augustinus. Hij schreef over zichzelf als een raadsel. Uiteindelijk blijft hij dat ook na het lezen van dit boek. Maar het is een raadsel dat de aandacht trekt.
Inhoud
Renée van Riessen
Inleiding
Bert Blans
Augustinus en zijn doorwerking
Ben Vedder
Martin Heidegger over Augustinus' verlangen
Marije Hage
Hannah Arendt over Augustinus en beginnen, liefde en nataliteit
Onno Zijlstra
Existentie, transcendentie en redelijk geloof
Karl Jaspers over Augustinus
Bert Blans
De waarheid doen. Derrida en Augustinus
Renée van Riessen
Onvoltooid verlangen: Lyotard over Augustinus
Afkortingen van de aangehaalde werken van Augustinus
Literatuur
Personalia